Με εντυπωσιακή συμμετοχή το δημοψήφισμα της Πάρου υπέρ των κινητοποιήσεων για την Υγεία.
Το Μάιο οι Θεσσαλονικείς ψηφίζουν υπέρ της ΕΥΑΘ
Υπέρ της συνέχισης των κινητοποιήσεων για την Υγεία ψήφισαν 5.314 Παριανοί
Μεγάλη υπήρξε η συμμετοχή των κατοίκων της Πάρου και της Αντίπαρου στο πρώτο μαζικό τοπικό δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε στη χώρα, στις 16 Φεβρουαρίου. Στο άτυπο αυτό δημοψήφισμα συμμετείχαν 5.419 κάτοικοι των δύο νησιών. Κλήθηκαν να αποφασίσουν αν θα συνεχίσουν ή όχι τις κινητοποιήσεις τους με στόχο την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων που υπάρχουν στο τοπικό σύστημα υγείας. Το 99% των ψηφοφόρων (5.314) ψήφισε «Ναι», δηλαδή υπέρ της συνέχισης των κινητοποιήσεων, ενώ καταγράφηκαν μόνο 36 «Όχι» και 19 άκυρα. Η συμμετοχή στο δημοψήφισμα έφτασε το 65% σε σύγκριση με τις τελευταίες εθνικές εκλογές, όταν ψήφισαν 7.548. Το ποσοστό κρίνεται παραπάνω από ικανοποιητικό με δεδομένο ότι μεγάλος αριθμός ετεροδημοτών δεν μπόρεσε να συμμετάσχει στη διαδικασία.
Λήγουν οι συμβάσεις, σβήνει η υγεία
Ο Κώστας Αργουζής, πρόεδρος του Συντονιστικού των φορέων Πάρου – Αντίπαρου εξηγεί στην «Εποχή» γιατί το δημοψήφισμα, παρά τη μαζικότητά του, είχε άτυπο χαρακτήρα. «Δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά δεδομένου ότι ο Καλλικράτης προβλέπει δημοψηφίσματα αλλά δεν έχει εκδοθεί καμία εγκύκλιος, η οποία να καθορίζει τη διαδικασία διεξαγωγής τους» Η ανυπαρξία, όμως, του αναγκαίου νομοθετικού πλαισίου δεν μπορούσε να εμποδίσει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Οι ελλείψεις στην παροχή των υπηρεσιών πρωτοβάθμιας περίθαλψης παραμένουν μεγάλες και έπρεπε να αποφασιστεί άμεσα αν θα κορυφωθούν ή όχι οι κινητοποιήσεις των κατοίκων.
Ο πρόεδρος του Συντονιστικού καταγράφει αυτές τις ελλείψεις. «Υπάρχουν πολλά κενά στο Κέντρο Υγείας. Δεν υπάρχουν καρδιολόγος και γυναικολόγος. Η σύμβασή τους έληξε στα τέλη Νοέμβρη και μέχρι σήμερα δεν έχουν υπάρξει αντικαταστάτες. Σε λίγο καιρό λήγει η σύμβαση του ορθοπεδικού. Θα φύγει και αυτός. Προσπαθούν να καλύψουν τα κενά του Κέντρου Υγείας με τους επικουρικούς γιατρούς, των οποίων η σύμβαση λήγει κάθε χρόνο και μέχρι να επαναπροκηρυχθεί αυτή η θέση περνούν αρκετοί μήνες.» Τα προβλήματα όμως δεν περιορίζονται στη λειτουργία του Κ.Υ αλλά επεκτείνονται και σε αυτήν του ΕΚΑΒ. Ο Κ. Αργουζής αναφέρει: «Το τοπικό ΕΚΑΒ λειτουργεί με μειωμένη σύνθεση, με αποτέλεσμα να μην είναι ενεργό όλο το 24ωρο. Η μεταφορά των ασθενών γίνεται με πλωτά μέσα και κάτω από δύσκολες συνθήκες.»
Ο ίδιος εκφράζει την ανησυχία του για τη συνέχιση της υποβάθμισης των δομών υγείας σε ένα τουριστικό νησί όπως η Πάρος. «Η Πάρος είναι ένας σημαντικός τουριστικός προορισμός. Έχει πάνω από 70.000 άτομα ημερήσιο πληθυσμό το καλοκαίρι και το Κέντρο Υγείας δεν μπορεί να εξυπηρετήσει αυτές τις ανάγκες. Εδώ και τέσσερα χρόνια δεν υπάρχει παιδίατρος στο Κ.Υ ενώ το προηγούμενο διάστημα υπήρχαν δύο.»
Στις 26/2, λίγες μέρες μετά το δημοψήφισμα, κορυφώθηκαν οι κινητοποιήσεις στο νησί της Πάρου με μια μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των κατοίκων στο λιμάνι της Παροικιάς. Στο νησί προκηρύχθηκε εκείνη τη μέρα γενική απεργία, έτσι ώστε να συμμετέχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι κάτοικοι. Τουλάχιστον 2.000 Παριανοί συμμετείχαν στην παράσταση διαμαρτυρίας σε πλοίο, το οποίο εκτελούσε δρομολόγιο της γραμμής. «Έγινε μια συμβολική κατάληψη του πλοίου, με μοίρασμα ενημερωτικού υλικού, ώστε να γίνει γνωστό στα άλλα νησιά ότι στην Πάρο γίνεται γενική απεργία.» Όσον αφορά τις μελλοντικές κινητοποιήσεις των κατοίκων των δύο νησιών, ο Κ. Αργουζής διευκρινίζει: «Θα δούμε πώς θα κινηθούμε στη συνέχεια. Το Συντονιστικό, στο οποίο συμμετέχουν οι δήμοι της Πάρου και της Αντίπαρου, όλες οι δημοτικές παρατάξεις, οι φορείς του νησιού και η τοπική εκκλησία, είναι αρμόδιο να αποφασίσει. Το σίγουρο είναι ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα μεταφερθεί από το Συντονιστικό στο Υπουργείο Υγείας και στα κόμματα της Βουλής.»
Οι κάτοικοι θα SOSουν το νερό
Το δημοψήφισμα στην Πάρο δεν πρέπει να θεωρηθεί ένα μεμονωμένο γεγονός, το οποίο δεν θα επαναληφθεί σε άλλες περιοχές της χώρας. Ήδη στις 17/2 στη Θεσσαλονίκη, στην ανοικτή συνέλευση των φορέων και των πολιτών οι οποίοι συμμετέχουν στην κίνηση « SOSτε το ΝΕΡΟ», αποφασίστηκε η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ιδιωτικοποίηση ή μη της ΕΥΑΘ ( Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης). Το άτυπο αυτό δημοψήφισμα αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί στις 18/5, την πρώτη Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών. Γίνεται με την υποστήριξη 14 δήμων, 11 εκ των οποίων έχουν άμεση σχέση με την ΕΥΑΘ. Ο Γιώργος Αρχοντόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της ΕΥΑΘ, περιγράφει τις δυσκολίες του δημοψηφίσματος: «Είναι ένα πρωτόγνωρο εγχείρημα, το οποίο χρειάζεται παρά πολλά χέρια. Οι εθελοντές θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 1.500. Απαιτούνται καλή οργάνωση και συντονισμός. Το θετικό είναι ότι υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση και υποστήριξη από το εξωτερικό. Ήδη συγκεντρώνονται χρήματα για να πραγματοποιηθεί η καμπάνια στην Ελλάδα.»
Νίκη για τη δημοκρατία
«Τα δημοψηφίσματα, έστω και άτυπα, είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο. Αρκεί να χρησιμοποιηθούν σωστά. Είναι μια τεράστια νίκη για την ίδια τη δημοκρατία.» επισημαίνει η Δώρα Κοτσακά – Καλαιτζϊδάκη, διδάκτορας Πολιτικής Κοινωνιολογίας και Ερευνήτρια του Ινστιτούτου Πουλαντζάς. «Έχουν γίνει δημοψηφίσματα για το θέμα του νερού στο εξωτερικό. Σε όλες τις περιπτώσεις τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά υπέρ της κατοχύρωσης του δημόσιου χαρακτήρα του. Όλα ήταν νικηφόρα με ποσοστά από 80% έως 98%.» επισημαίνει η ίδια. Στην Ελλάδα, όμως, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει εφικτό να πραγματοποιηθούν επίσημα δημοψηφίσματα για τόσο καίρια ζητήματα όπως η διαχείριση των υδάτινων πόρων. Η ερευνήτρια του Ινστιτούτου Πουλαντζάς εξηγεί το γιατί: «Τόσο σε συνταγματικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο Καλλικράτη, υπάρχει η δυνατότητα να γίνει δημοψήφισμα. Δεν υπάρχει όμως ένας ρυθμιστικός νόμος, ο οποίος να καθορίζει τον τρόπο διεξαγωγής τους.» Στις περιπτώσεις των άτυπων δημοψηφισμάτων, όπως επισημαίνει, η υποστήριξη των δημοτικών αρχών είναι απολύτως αναγκαία. «Αν δεν γίνει παραχώρηση από τους δήμους των εκλογικών καταλόγων, τότε δεν μπορεί να υπάρξει η ελάχιστη νομιμοποίηση της διαδικασίας».
Η σημασία της επιτυχίας του δημοψηφίσματος για τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της ΕΥΑΘ είναι μεγάλη. Ένα εντυπωσιακό θετικό αποτέλεσμα αναμένεται να λειτουργήσει ως ισχυρό μέσο πίεσης για τη ματαίωση των σχεδίων ιδιωτικοποίησης της εταιρείας. Ο Γιώργος Αρχοντόπουλος επισημαίνει ότι οι συνέπειες της ιδιωτικοποίησης θα είναι πολλαπλές και δυσάρεστες. «Θα σημειωθούν αυξήσεις των τιμολογίων, ενώ θα παρέχονται χαμηλής ποιότητας υπηρεσίες στους καταναλωτές. Θα υπάρξει υποβάθμιση της ποιότητας του νερού και υπεράντληση των αποθεμάτων. «
Πηγή: Η Εποχή on line