Πληθαίνουν τα σενάρια και οι συζητήσεις για την επομένη των εκλογών και στο επίκεντρο βρίσκεται το ερώτημα εάν θα υπάρχει ή όχι αυτοδυναμία. Το ενδιαφέρον είναι να εξετάσει κανείς τα «τερτίπια» του ισχύοντος εκλογικού νόμου και να έχει ως δεδομένο ότι ο στόχος της αυτοδυναμίας είναι ευκολότερος από ποτέ για το πρώτο κόμμα, ιδιαίτερα αν μείνουν εκτός Βουλής κόμματα που θα συγκεντρώσουν έναν σημαντικό αριθμό ψήφων.
Σύμφωνα με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο το ποσοστό για την εξασφάλιση 151 εδρών από το πρώτο σε ψήφους κόμμα κινείται στο 40,4% και μπορεί να υποχωρήσει πολύ περισσότερο αν συντρέξουν κι άλλες προϋποθέσεις, όπως για παράδειγμα η συγκέντρωση μεγάλου αριθμού ψήφων από κόμματα που δεν θα κατορθώσουν να συγκεντρώσουν το όριο του 3% και θα μείνουν εκτός Κοινοβουλίου.
Όπως υπολογίζουν οι ειδικοί αναλυτές του νέου εκλογικού συστήματος, το απαιτούμενο ποσοστό αυτοδυναμίας θα υποχωρεί κατά 0,4% – από το 40,4% που θεωρείται ως αρχικό όριο – για κάθε 1% επιπλέον ψήφους που θα συγκεντρώνουν κόμματα τα οποία δεν θα κατορθώσουν να µπουν στη Βουλή. Έτσι, στην περίπτωση που φτάσουμε σε ποσοστά ψήφων συνολικά χωρίς αντιπροσώπευση πάνω από 10% θεωρείται ότι ένα κόμμα μπορεί να κατακτήσει την αυτοδυναμία και µε ποσοστό που δεν θα υπερβαίνει το 36%.
Άρα, η αυτοδυναμία δεν εξαρτάται κυρίως από τον αριθμό των κομμάτων που θα εισέλθουν στη Βουλή. Ασφαλώς αυτό αποτελεί καθοριστικό παράγοντα, αλλά όχι τον καθοριστικότερο, ο οποίος είναι ο αριθμός των ψήφων προς τα κόμματα µε πανελλαδικό ποσοστό κάτω του 3%.
Εφόσον ωστόσο δεν καταγραφούν ακραίες διακυμάνσεις στις ψήφους προς τα κοινοβουλευτικά κόμματα σε κάποιες Περιφέρειες, εκτιμάται ότι το πρώτο σε ψήφους κόμμα μπορεί να κατακτήσει πλέον την αυτοδυναμία µε 36,5% εφόσον στη Βουλή εκπροσωπηθούν πέντε κόμματα.
Αντιθέτως, αν τα κόμματα που θα εκπροσωπηθούν στην επόμενη Βουλή είναι έξι (όπως υποστηρίζουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις), τότε το πρώτο κόμμα χρειάζεται ένα ποσοστό της τάξεως του 38,1% για να διαθέτει απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή. Αν μάλιστα τα κόμματα που θα µπουν στη Βουλή είναι επτά, τότε το πρώτο κόμμα χρειάζεται ποσοστό άνω του 40% για να έχει την αυτοδυναμία.
Σύμφωνα µε τις διατάξεις του εκλογικού νόμου, το πρώτο σε ψήφους κόμμα διασφαλίζει αυτοδυναμία στη Βουλή σε κάθε περίπτωση εφόσον συγκεντρώσει ποσοστό άνω του 40,4%. Στην πραγματικότητα, όμως, θα πρέπει να θεωρεί βέβαιη την αυτοδυναμία του και µε ποσοστό άνω του 39,5%, αφού είναι σχεδόν αδύνατον να συγκεντρωθούν όλες οι ψήφοι από κόμματα που θα µπουν στη Βουλή. Όσο περισσότερες είναι οι ψήφοι που θα πάνε σε κόμματα που δεν θα εισέλθουν στο Κοινοβούλιο, τόσο λιγότερο ποσοστό απαιτείται για την αυτοδυναμία.
Για παράδειγμα, αν οι ψήφοι σε κόμματα που θα μείνουν εκτός Βουλής ξεπεράσουν το 3% του συνόλου, τότε η αυτοδυναμία διασφαλίζεται και µε ποσοστό 39,2%. Αν οι ψήφοι των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής υπερβούν το 5% του συνόλου, τότε η αυτοδυναμία διασφαλίζεται και µε 38,4%.
Άρθρο του Ιωάννη Μαρτέλλου
Πηγή: New Post