Όλοι πλέον οι δικηγόροι της χώρας με πρώτο τον Πρόεδρο των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας κ. Αλεξανδρή, όλοι σχεδόν οι καθηγητές νομικών του Πανεπιστημίου, πολλοί βουλευτές, αλλά και οι ίδιοι οι εφοριακοί δηλώνουν δημόσια ότι ο ΕΝΦΙΑ είναι αντισυνταγματικός.
Αφού λοιπόν ο ΕΝΦΙΑ είναι αντισυνταγματικός, τότε εμείς οι πολίτες είμαστε υποχρεωμένοι (όχι απλά δικαιούμαστε) να μην πληρώσουμε τον αντισυνταγματικό ΕΝΦΙΑ, εφαρμόζοντας σωστά το Σύνταγμα με βάση το άρθρο 120 του ίδιου του Συντάγματος, το οποίο αφήνει στη λαϊκή αντίσταση την τήρηση του Συντάγματος.
Όμως η κυβέρνηση θα αντιτείνει ότι μπορεί ο καθένας να λέει ό,τι θέλει, αλλά δεν υπάρχει δικαστική απόφαση που να κρίνει τον ΕΝΦΙΑ αμετάκλητα αντισυνταγματικό. Κάτι τέτοιο θα ίσχυε μόνο αν υπήρχε Συνταγματικό Δικαστήριο, όπως έχουν όλα τα πολιτισμένα κράτη. Αλλά τέτοιο δεν υπάρχει στην Ελλάδα. Δυστυχώς σε μας, το πολιτικό σύστημα δεν θέλει να υπάρχει Συνταγματικό Δικαστήριο. Έτσι ο έλεγχος της συνταγματικότητας είναι διάχυτος, δηλαδή ουσιαστικά ανύπαρκτος. Επιτρέπει στην εκάστοτε κυβέρνηση να προβαίνει σε αντισυνταγματικές ενέργειες και να θεσπίζει αντισυνταγματικούς νόμους και στη συνέχεια να κερδίζει όσο χρόνο θέλει και να μετέρχεται ένα σωρό νομικά τεχνάσματα, μέσα από μια δαιδαλώδη και χρονοβόρα διαδικασία, προκειμένου να ακυρώνει στην πράξη τον όποιο έλεγχο συνταγματικότητας.
Ποιος λοιπόν θα πει επίσημα στο λαό, ότι πρέπει να αντισταθεί στην παραβίαση του Συντάγματος, με την μη καταβολή του ΕΝΦΙΑ; Τα συστημικά κόμματα της αντιπολίτευσης και ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν λένε λέξη. Να πληρώσουμε ή να μην πληρώσουμε τον ΕΝΦΙΑ κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ; Βέβαια, όσες λαϊκές αντιστάσεις έγιναν στην ιστορία, δεν περίμεναν επίσημες θεσμικές πιστοποιήσεις.
Άρθρο του Πέτρου Χασάπη