Δυστυχώς σε αυτή την χώρα κανένας πρωθυπουργός δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, δεν είχε το «τσαγανό» να ορθώσει απαιτήσεις για το συμφέρον των Ελλήνων, για των συμφέρον της πατρίδος μας στο θέμα των Γερμανικών αποζημιώσεων.  Το Ελληνικό Κίνημα Άμεσης Δημοκρατίας, από την σύστασή του, δια του συντονιστή του Κινήματος Γιώργου Κόκκα είχε επισημάνει την ανάγκη για άμεση απαίτηση αυτών των οφειλών και την συσπείρωση όλων των ελλήνων πίσω από αυτή την απαίτηση.

Σήμερα ο κος Γιώργος Λ. Κόκκας, υποψήφιος Ευρωβουλευτής με τους Ανεξαρτήτους Έλληνες, επανέρχεται και δηλώνει ότι θα αγωνιστεί και μέσα από την Ευρωβουλή για την επιτυχία αυτού του δικαίου αιτήματος της Ελλάδος.

Εγώ για καλύτερη πληροφόρηση των πολιτών θα παραθέσω,  την εργασία ενός πολύ καλού μου φίλου και αξιόλογου αγωνιστή της Δημοκρατίας, του Δαμιανού Βασιλειάδη, που με τίτλο: «Οι γερμανικές οφειλές προς την Ελλάδα και η στάση των ελληνικών κυβερνήσεων» που τεκμηριώνει το δίκαιο του αιτήματος και ο οποίος είναι  και ιδρυτικό μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, υπεύθυνος για τη Γερμανία.

Το κείμενο έχει ως εξής:

Οι γερμανικές οφειλές προς την Ελλάδα και η στάση των ελληνικών κυβερνήσεων

Αθήνα, 16.9.2012

 

Οι οφειλές σε τίτλους:

  1. Επανορθώσεις για τις καταστροφές, λεηλασίες και διαρπαγές στις υποδομές του κράτους. Αυτές ανέρχονται στο ποσό των 7.1 δισ. δολαρίων, όπως τις καθόρισε η Διασυμμαχική Επιτροπή του 1946 και αντιστοιχούν σήμερα στο ποσό των 108,43 δισ. ευρώ, χωρίς τους τόκους.
  2. Αποζημιώσεις των θυμάτων και των συγγενών των θυμάτων. Μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης περί ετεροδικίας της Γερμανίας στις 3.2.2012 η υπόθεση αυτή έγινε αντικείμενο διακρατικών διαπραγματεύσεων.
  3. Το κατοχικό δάνειο, ύψους 3,5 δισ. δολαρίων, που σήμερα ανέρχεται στο ποσό των 54 δισ. ευρώ, χωρίς τους τόκους. Με τους τόκους ανέρχεται στα 303 περίπου δις ευρώ. Δεν συνδέεται με τις άλλες απαιτήσεις. Είναι κανονικό δάνειο και είναι αμέσως απαιτητό.
  4. Οι πολιτιστικοί μας θησαυροί που λεηλατήθηκαν, καταστράφηκαν ή κλάπηκαν κατά τη διάρκεια της κατοχής.

Υπάρχουν ακόμη οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα και από τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο.

Η προσπάθεια του Εθνικού Συμβουλίου, του Δικτύου των Μαρτυρικών πόλεων και χωριών και οι ενέργειες των Συλλόγων των θυμάτων ανέδειξε μετά από σκληρούς και ανυποχώρητους αγώνες δεκαοχτώ ολόκληρων χρόνων, με την ίδρυση του Εθνικού Συμβουλίου το 1996, το ύψιστο αυτό εθνικό θέμα, που τελικά απασχολεί πια ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, τα κόμματα, τη Βουλή και την κυβέρνηση. Το 2014 σχηματίστηκε για το θέμα η Διακομματική Επιτροπή της Βουλής. Και μόνο αυτό το γεγονός αποτελεί μια πολύ θετική εξέλιξη, πάνω στην οποία συνεχίζεται η όλη προσπάθεια.

Άρθρο του Δημήτρη Τσοπανά, Δημοσιογράφου

Περισσότερα

Αρχείο