του ΓΙΩΡΓΟΥ Λ. ΚΟΚΚΑ δικηγόρου ΕΡΤ Α.Ε.,
συντονιστή του Ελληνικού Κινήματος Αμεσης Δημοκρατίας,
στην Ελευθεροτυπία 13/09/2013.
Ολοκληρώνονται τρεις μήνες από την αυθαίρετη και αποτυχημένη κατάργηση της ΕΡΤ Α.Ε., ως ενιαίου φορέα δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών υπηρεσιών στην Ελλάδα, που προέκυψε με το νόμο 1730/87, ο οποίος ενοποίησε τις δύο τότε υπάρχουσες κρατικές ραδιοτηλεοπτικές υπηρεσίες της ΕΡΤ-1 (πρώην ΕΙΡΤ) και της ΕΡΤ-2 (πρώην ΥΕΝΕΔ) στην ΕΡΤ Α.Ε.
Τότε θεωρήθηκε ότι η ενοποίηση των υπηρεσιών αυτών θα λειτουργούσε προς το συμφέρον όλων και θα είχε σαν αποτέλεσμα τη μείωση του κόστους λειτουργίας και τη βελτιστοποίηση των υπηρεσιών τους, πάντα κάτω από έναν ασφυκτικό κυβερνητικό έλεγχο της μονοπωλιακής τότε ΕΡΤ. Η κατάσταση αυτή προκάλεσε αντιδράσεις, με αποτέλεσμα την αυθαίρετη και άναρχη εγκαθίδρυση πρώτα των δημοτικών ραδιοφωνικών σταθμών και μετά της ιδιωτικής ραδιοτηλεόρασης.
Πλέον, σήμερα, δεν υφίστανται οι λόγοι που προκάλεσαν τον ενιαίο φορέα της ΕΡΤ Α.Ε., αλλά αντίθετα η σαφής διάσταση μεταξύ της κυβερνητικής-τροϊκανής κυβέρνησης και της κοινωνίας των Ελλήνων πολιτών επιβάλλει την επαναδιαμόρφωση των όρων λειτουργίας του δημόσιου χώρου γενικότερα και της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης ειδικότερα.
Στη σημερινή Ελλάδα δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι η δημόσια ραδιοτηλεόραση, όπως εκφράζεται και εποπτεύεται από την κυβέρνηση, που διόρισε ακόμη και το νέο Εποπτικό Συμβούλιο της ΝΕΡΙΤ Α.Ε., μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των Ελλήνων τηλεθεατών και ακροατών και είναι φανερή η μικρή απήχηση του εγχειρήματος της λεγόμενης Δημόσιας Τηλεόρασης στην Ελλάδα, που απεμπολεί τις δυνατότητες της κοινωνίας να εκφραστεί ελεύθερα.
Οπως είναι γνωστό, αμέσως μετά την πραξικοπηματική κατάργηση της ΕΡΤ Α.Ε. παρέμειναν στο Ραδιομέγαρο οι εργαζόμενοι, αρνούμενοι να αποδεχθούν την αδικαιολόγητη και αναίτια κατάργηση της ΕΡΤ Α.Ε. Εκτοτε, ανελλιπώς παράγεται και αναμεταδίδεται, τουλάχιστον μέσω Διαδικτύου, το τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό πρόγραμμα σε εικοσιτετράωρη βάση επί τρεις μήνες, με πολύ μεγαλύτερη τηλεθέαση και ακροαματικότητα απ’ ό,τι το εγχείρημα της δήθεν Δημόσιας Τηλεόρασης.
Οι καιροί ωρίμασαν για να διεκδικηθεί ίσως η νομιμοποίηση αυτού του προγράμματος των εργαζομένων, μέσα από ένα διαπραγματευτικό συμβιβασμό μεταξύ αυτών και του Ελληνικού Δημοσίου, ως προς τη δυνατότητα να εκπέμπουν ταυτόχρονα δύο δημόσιες ραδιοτηλεοράσεις στην Ελλάδα, η μία από τους εργαζομένους και τους λοιπούς αλληλέγγυους πολίτες, ώστε να λυθούν και τα προβλήματα που προκύπτουν από την παραμονή των εργαζομένων στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ.
Το Ελληνικό Κίνημα Αμεσης Δημοκρατίας που άσκησε μαζί με τον υπογράφοντα νόμιμο εκπρόσωπό του και επί 27 χρόνια δικηγόρο της ΕΡΤ Α.Ε. αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας για όλες τις κοινές υπουργικές αποφάσεις που προέκυψαν μετά την πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την κατάργηση της ΕΡΤ Α.Ε., προτείνει να λυθεί το ζήτημα που προκύπτει από το διάλογο κωφών μεταξύ υφυπουργού Ραδιοτηλεόρασης κ. Καψή και συνδικαλιστών εκπροσώπων των εργαζομένων της ΕΡΤ Α.Ε., με μια συμβιβαστική επίλυση των διαφορών, που θα επιτρέπει τη νόμιμη λειτουργία και μετάδοση από διαφορετικές ψηφιακές συχνότητες του προγράμματος των εργαζομένων, τόσο του ραδιοφωνικού όσο και του τηλεοπτικού, κατά τρόπο που θα επιτρέπει τη λειτουργία του Ραδιομεγάρου για τις ανάγκες της ΝΕΡΙΤ Α.Ε. και την ταυτόχρονη εγκατάσταση του νομικού προσώπου των εργαζομένων και των αλληλέγγυων σε αυτούς πολιτών στο κτήριο της Κατεχάκη.
Ηδη έχει κυκλοφορήσει από την άτυπη Επιτροπή Πρωτοβουλίας για Ανάπτυξη και Νομιμοποίηση της ΕΡΤ (ΕΠΑΝΕΡΤ) και είναι αναρτημένο στο Διαδίκτυο (www.dimovoulio.gr) ένα σχέδιο καταστατικού μιας Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας, που συνέταξε ο υπογράφων μαζί με εργαζομένους της ΕΡΤ, συνταξιούχους της και απλούς πολίτες, συμβατό και με τις νομοθετικές ρυθμίσεις περί ΝΕΡΙΤ Α.Ε., έχοντας στόχο τη λειτουργία αυτοδιαχειριζόμενου ραδιοτηλεοπτικού φορέα με την ανάθεση των αρμοδιοτήτων του Εποπτικού Συμβουλίου σε εκπροσώπους οργανώσεων της κοινωνίας των Ελλήνων πολιτών.
Θεωρούμε ότι αυτή η βάση διαπραγμάτευσης μπορεί να επιλύσει το πρόβλημα που υφίσταται και να δώσει και μια δυνατότητα λογικής διεξόδου στο Συμβούλιο της Επικρατείας με τη δίκαιη ακύρωση της πραξικοπηματικής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, αναγνωρίζοντας παράλληλα το δικαίωμα όσων εργαζομένων παρέμειναν στην ΕΡΤ Α.Ε. και δεν προσλήφθηκαν στη νέα Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, ώστε να τους δοθεί η δυνατότητα να λειτουργήσουν νόμιμα μια δεύτερη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, ανοιχτή πραγματικά στην κοινωνία.
Μια Δημόσια Ραδιοτηλεόραση ανοιχτή και προσβάσιμη στην κοινωνία δεν μπορεί κανείς πια να ισχυριστεί ότι είναι μια ουτοπία. Η συνεχής εδώ και τρεις μήνες λειτουργία της, η πρωτοφανής συμπαράσταση και αλληλεγγύη των πολιτών και των απόδημων Ελλήνων που τη στηρίζουν, αποτελεί μια γνήσια έκφραση της λαϊκής βούλησης, ένα γνήσιο δημοψήφισμα, που καμιά δημοκρατικά εκλεγμένη εξουσία δεν μπορεί και δεν επιτρέπεται να αγνοήσει.-