ΔΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΕΡΤ Α.Ε. ΓΙΩΡΓΟΥ Λ. ΚΟΚΚΑ
ΣΤΗ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ (22-23/5/2015)
ΣΤΟ 1ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΔΙΜΕΕ
3η ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 10:00 – 11:30
ΕΡΤ ή ΝΕΡΙΤ: σε αναζήτηση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.
- Α.- Η αρχική ΕΡΤ Α.Ε. του Ν.1730/87 ουδέποτε καταργήθηκε νόμιμα και Συνταγματικά, αφού:
α. Η σχετική πρόβλεψη στο νομοσχέδιο της ΝΕΡΙΤ Α.Ε. – άρθρο 17 ουδέποτε συμπεριλήφθηκε στον τελικώς ψηφισθέντα νόμο 4173/13.
β. Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου {ΠΝΠ} στην οποία βασίστηκαν οι Κ.Υ.Α. που υποτίθεται ότι κατάργησαν της ΕΡΤ Α.Ε. ουδέποτε κυρώθηκε από τη Βουλή και συνεπώς αίρονται και οι νόμιμες συνέπειές της. Άρα οι Κ.Υ.Α. δεν παρήγαν νομικά αποτελέσματα.
γ. Ουδέποτε συνυπέγραψε ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης τις Κ.Υ.Α. κατάργησης της ΕΡΤ Α.Ε., ορισμού ειδικού διαχειριστή, κλπ., όπως απαιτούσε η ΠΝΠ και συνεπώς ακόμη και αν ισχύει ότι επήλθαν έννομες συνέπειες από την ΠΝΠ (κατά το χρόνο που μπορούσε να κυρωθεί από τη Βουλή) η έλλειψη της προβλεπόμενης προσυπογραφής του ως άνω Υπουργού ακυρώνει τις Κ.Υ.Α. αυτές και
δ. η επί 14 ½ μήνες αδυναμία της Ολομέλειας του ΣτΕ να αποφανθεί στην αίτηση ακύρωσης του υποφαινόμενου δικηγόρου κατά όλων των Κ.Υ.Α. κατάργησης της ΕΡΤ Α.Ε. και λοιπών ρυθμίσεων με την άσκηση 19 λόγων ακυρώσεως καταδεικνύει το βάσιμο των ισχυρισμών αυτών).
- Β.- Ελεγχόμενη ή και ανεπίτρεπτη συνταγματικά η παρέμβαση της Νομοθετικής και Εκτελεστικής Λειτουργίας με τη νομοθέτηση του Ν.4324/15 για αλλαγή της επωνυμίας της ΝΕΡΙΤ Α.Ε. σε ΕΡΤ Α.Ε. εφόσον πιθανότατα η εκκρεμοδικία της ως άνω αιτήσεως ακυρώσεως ενώπιον της Ολομέλειας του ΣτΕ θα δημιουργήσει νέα δεδομένα διαμορφωτέας νέας πραγματικής και νομικής κατάστασης, όπως ακριβώς η Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ μετά το «μαύρο» της ΕΡΤ Α.Ε. στις 11/6/2013 διαμόρφωσε το προσωρινό σκηνικό της δημόσιας τηλεόρασης στην Ελλάδα (ΔΤ) και το ίδιο θα συμβεί και τώρα.
- Γ.- Λειτουργία εθιμικού Δικαίου [σύμφωνα και με το άρθρο 1 ΑΚ το έθιμο αποτελεί πηγή Δικαίου] το οποίο δημιουργήθηκε από τους εργαζομένους της αρχικής ΕΡΤ Α.Ε., όταν εφάρμοσαν σε όλη την Ελλάδα με μακρά άσκηση και με συνείδηση δικαίου, το πρόγραμμα «OPENERT», το οποίο λειτούργησε με άλλες οριζόντιες διαδικασίες αυτοδιαχείρισης της αρχικής ΕΡΤ Α.Ε. Δηλαδή η εταιρεία αυτή ουδέποτε καταργήθηκε, αλλά μετεξελίχθηκε στα ραδιοτηλεοπτικά προγράμματα που φέρουν τον διακριτικό τίτλο «OPENERT» κατά τρόπο που δημιουργεί πλήρεις προϋποθέσεις αναγνώρισης από την έννομη τάξη της αρχικής ΕΡΤ Α.Ε., όπως μετεξελίχθηκε από τους επανεισερχόμενους την 29/4/2015 με αναβίωση της εργασιακής τους σχέσης και αλληλέγγυους πολίτες σε μια άλλη θυγατρική της νέας ΕΡΤ Α.Ε. εταιρεία, που θα έχει αυτοτελή και αυτοδιοίκητα (κατά το πρότυπο της ΕΡΤ3) ραδιοτηλεοπτικά προγράμματα.
- Δ.- Άμεσος κίνδυνος να δημιουργηθούν τεράστιες συγχύσεις και ανασφάλεια δικαίου σε ζητήματα εργασιακά, ασφαλιστικά και διοικητικά των επανεισερχόμενων εργαζομένων της ΕΡΤ Α.Ε. με τους υφιστάμενους υπαλλήλους της «ΔΤ» και «ΝΕΡΙΤ Α.Ε.» στις συναλλαγές, στις υποχρεώσεις και στα δικαιώματα που αφορούν την αρχική αυθεντική ΕΡΤ Α.Ε. και την ατυχώς μετονομασθείσα με το ίδιο «brand name» ΕΡΤ Α.Ε.
- Ε.- Ανάγκη δημιουργίας αισιοδοξίας στον ελληνικό λαό και ανάπτυξη του ηθικού και του φρονήματός του μετά από την δραματική τελευταία πενταετία που θα χρειαστεί η δημόσια ραδιοτηλεόραση να αναδείξει τον επιμορφωτικό, ενημερωτικό, ψυχαγωγικό και δημοκρατικό ρόλο που οφείλει κατά τις επιταγές του νέου νόμου να επιτελέσει η «νέα» ΕΡΤ Α.Ε. Επισημαίνεται ιδιαίτερα το ενδεχόμενο να χρειαστεί να αναπτυχθεί ιδιαίτερος ρόλος για τα αναγκαία δημοψηφίσματα που συνεχώς προεξαγγέλλονται για κρίσιμες αποφάσεις του ελληνικού λαού, οι οποίες θα καθορίσουν τον τρόπο ζωής μας κατά τον επόμενο μισό αιώνα και απαιτούν μια ενδυναμωμένη δημόσια τηλεόραση, που θα είναι σε θέση να αναδείξει πριν από τα Δημοψηφίσματα τα επιχειρήματα υπέρ και κατά και την πρόβλεψη των επιπτώσεων για τον ελληνικό λαό με αντικειμενικότητα, την οποία ουδέποτε η ιδιωτική ραδιοτηλεόραση σπάνια απέδειξε κατά την 25ετή λειτουργία της ότι διαθέτει.