ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
«ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΜΕΣΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ»
ΩΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ 2009 ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ –
ΕΚΚΡΕΜΟΔΙΚΙΑ ΣΤΟ Α.Ε.Δ. ΜΕ ΔΙΚΑΣΙΜΟ ΤΗΝ 23.5.2018
Την 23η Μαΐου 2018 συζητείται ενώπιον του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου του άρθρου 100 του Συντάγματος, προσφυγή του δικηγόρου της ΕΡΤ-ΑΕ κ. Γιώργου Λ. Κόκκα, σχετική με την ανάγκη συμπερίληψης στην χρηματοδότηση που δικαιούνται τα Ελληνικά πολιτικά κόμματα του «ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΜΕΣΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ», επειδή συμμετείχε επιτυχώς στις Ευρωεκλογές του 2014 (για 3η συνεχόμενη φορά) και δικαιούται επειδή εξελέγη ο Βουλευτής κ. Επ. Μαριάς να εξυπηρετεί τους σκοπούς του και μέσω αυτής, επειδή ανώτατα δικαστήρια της χώρας αντιμετώπισαν διαφορετικά την υπόσταση του Συνασπισμού αυτού κομμάτων. Συγκεκριμένα επί αρχικής μείζονος προσφυγής του αιτούντος και υπογράφοντος Γιώργου Λ. Κόκκα, που αφορούσε και την εφαρμογή και τα αποτελέσματα του Δημοψηφίσματος 2015, που συζητήθηκε στο Α.Ε.Δ. την 9.11.2016, με ελάσσονα σύνθεση, εκδόθηκε η με αρ. 5 / 2017 απόφαση του Δικαστηρίου αυτού, η οποία διέταξε τον χωρισμό του δικογράφου ως προς το ζήτημα της νομικής υπόστασης του «ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΜΕΣΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ», που δικαιούται την ως άνω χρηματοδότηση.
Με τον δόκιμο πλέον επί τρεις (3) δεκαετίες όρο «ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» (διεθνώς «DIRECT DEMOCRACY»), εννοούμε την πολιτική έκφραση και διεκδίκηση εφαρμογών αυθεντικής δημοκρατίας και συναφών θεσμών, όπως αρχικά δημιουργήθηκαν στις αρχαιοελληνικές πόλεις – κράτη και ιδίως στην κλασική Αθήνα και διαχρονικά, διεθνώς ή τοπικά, θεσμοθετήθηκαν μέχρι και την εποχή μας, με κορυφαίο έμπρακτο επιτυχές παράδειγμα το Σύνταγμα της Ελβετικής Συνομοσπονδίας (CONFEDERATIO HELVETICA – SWITZERLAND), που βασίζεται στις εμπνεύσεις και στην επιρροή του πρώτου Έλληνα Κυβερνήτη του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους, Ιωάννη Καποδίστρια.
Η κρίση του καθεστώτος της λεγόμενης «κοινοβουλευτικής δι’ αντιπροσώπων δημοκρατίας», η οποία έχει επιφέρει τεράστιες Εθνικές καταστροφές και εμφυλίους πολέμους στους δύο (2) αιώνες λειτουργίας του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους, εξαιτίας της «κομματοκρατίας» και της νόθευσης του θεμελίου του πολιτεύματος, που είναι κατά το άρθρο 1§2 του Συντάγματος η «Λαϊκή Κυριαρχία», οδήγησε μεταπολιτευτικά τους πρωτοπόρους διανοητές και αγωνιστές του Ελληνικού Λαού να εκφράσουν και στην χώρα μας πολιτικά, κατ’ αρχήν με μορφή κομματικού σχηματισμού, το πρόταγμα της «Άμεσης Δημοκρατίας», ήδη από το 1989, όταν με επικεφαλής τον γνωστό πολιτικό αγωνιστή Μανώλη Γλέζο και βασικό στέλεχος, μεταξύ άλλων, στην Νεολαία του τον υπογράφοντα και αιτούντα δικηγόρο Γιώργο Λ. Κόκκα, συμμετείχαμε στις Ευρωεκλογές του 1989 υπό τον διακριτικό τίτλο «ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ». Έκτοτε, εκφράσθηκε η ίδια αντίληψη τόσο στο πολιτικό σχήμα – συνασπισμό εναλλακτικών οικολογικών οργανώσεων, με διακριτικό τίτλο «ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΙ», και τον υπογράφοντα ως εκπρόσωπο μίας από τις οργανώσεις (της «ΟΙΚΟΣΤΡΟΦΗΣ»), και υποψήφιο Βουλευτή στην Α΄ Εκλογική Περιφέρεια Αθήνας στις Εθνικές Εκλογές του 1989 και 1990.
Το 1995, ιδρύθηκε στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών η κοινωνική οργάνωση «Βήμα για Δημοκρατία Πολιτών», με νόμιμο εκπρόσωπο τον ίδιο υπογράφοντα και αιτούντα, η οποία, μετά το Παγκόσμιο Συνέδριο Άμεσης Δημοκρατίας το 1998 στην Πράγα, φιλοξένησε το Β΄ σχετικό Παγκόσμιο Συνέδριο, το έτος 2000, στην Αθήνα – Χολαργό και στους Δελφούς (www.world-wide-democracy.net), που ίδρυσε τότε και το Παγκόσμιο Κίνημα Άμεσης Δημοκρατίας. Στα πλαίσια αυτά, συμμετείχε η οργάνωσή μας εκτενώς σε όλες τις διαδικασίες της αποκαλούμενης «Συνέλευσης ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ», υπό την προεδρία του πρώην Γάλλου Προέδρου Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν, και, στα πλαίσια του ευρωπαϊκού συναφούς δικτύου «NDDIE – NETWORK of DIRECT DEMOKRATIC INITIATIVES in EUROPE», με τον υποφαινόμενο, που εξέφρασε σε πολλά διεθνή συνέδρια, τις αμεσοδημοκρατικές απόψεις για το λεγόμενο «Ευρωπαϊκό Σύνταγμα».
Χαρακτηριστικό είναι, ότι πετύχαμε να ενσωματωθεί στο προτεινόμενο κείμενο Συντάγματος η «Ευρωπαϊκή Νομοθετική Πρωτοβουλία Πολιτών – European Citizens’ Initiative – ECI», δηλαδή το δικαίωμα ενός εκατομμυρίου (1.000.000) πολιτών από διάφορες χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προτείνουν την νομοθέτηση ευρωπαϊκών κανόνων δικαίου, διαδικασία η οποία πραγματοποιήθηκε πλέον με την Συνθήκη της Λισαβόνας, η οποία, ως γνωστόν, εμμέσως επικύρωσε και κατέστησε, εν πολλοίς, στο Ευρωενωσιακό Δίκαιο την αμεσοδημοκρατική αυτή εφαρμογή. Τότε, ενόψει των Ευρωεκλογών του 2004, ο υπογράφων και αιτών παρέδωσε στην Σύνοδο Κορυφής στο «Πόρτο Καράς» της Σιθωνίας Χαλκιδικής στον αρμόδιο Υπουργό Εξωτερικών της εκ περιτροπής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ασκούσε η Ελλάδα, κ. Γ. Παπανδρέου, τα κείμενα των απόψεών μας, που εκφράσθηκαν και από το πολιτικό κόμμα «ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ, ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ». Το πολιτικό αυτό κόμμα με επικεφαλής του Ευρωψηφοδελτίου του και νόμιμο εκπρόσωπο τον δικηγόρο Γιώργο Λ. Κόκκα (αιτούντα και προσφεύγοντα στην υπόθεση ενώπιον του Α.Ε.Δ.), νόμιμα συμμετείχε, καταβάλλοντας τα αναγκαία παράβολα και λοιπές υποχρεώσεις, στις Ευρωεκλογές του 2004, με Ευρωψηφοδέλτιο δεκαεπτά (17) υποψηφίων Ευρωβουλευτών, διεκδικώντας μια αμεσοδημοκρατική «Ευρωπαϊκή Συμπολιτεία», με ένα Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, που θα βασιζόταν στις αμεσοδημοκρατικές αρχές της ανακλητότητας των αντιπροσώπων, της κυκλικής εναλλαγής στην εκπροσώπηση των Ευρωπαίων πολιτών, τα δημοψηφίσματα σε όλη την έκταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις ευρωπαϊκές νομοθετικές πρωτοβουλίες πολιτών, την «Ευρωπαϊκή Συνέλευση Κοινωνικού Ελέγχου» κ.λ.
Αυτή η πραγματικότητα και οι διεκδικήσεις μας εκφράσθηκαν αόκνως καθ’ όλη την επόμενη πενταετία, με διάφορες συναφείς πρωτοβουλίες, εκφράζοντας και εκπροσωπώντας τους τέσσερις χιλιάδες (4.000) περίπου Έλληνες ψηφοφόρους, που μας τίμησαν μεταξύ τριάντα (30) περίπου πολιτικών κομμάτων, που συμμετείχαμε στις Ευρωεκλογές του 2004, μέχρι το 2009, οπότε στις τότε Ευρωεκλογές δημιουργήθηκε ο συνασπισμός κομμάτων και κινήσεων με την επωνυμία «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΑΜΕΣΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ», με συναποτελούντα μέλη κύρια, τόσο το αρχικό πολιτικό κόμμα με διακριτικό τίτλο «ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ, ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ», που εκπροσωπούσε ο επικεφαλής και νόμιμος εκπρόσωπος του νέου αυτού σχήματος και προσφεύγων δικηγόρος Γιώργος Λ. Κόκκας, όσο και το πολιτικό κόμμα με την επωνυμία «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΟ ΡΕΥΜΑ – Ε.Α.Ρ.», όπως νόμιμα εκπροσωπείτο και το οποίο, σημειωτέον, είχε όλες τις προϋποθέσεις της νέας εκλογικής νομοθεσίας για δημιουργία πολιτικών κομμάτων, που νομοθετήθηκαν μετά τις Ευρωεκλογές του 2004, δηλαδή διακόσιες (200) υπογραφές μελών στο Καταστατικό του κόμματος … κ.λ.
Αυτός ο συνασπισμός κομμάτων, με την επωνυμία «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΑΜΕΣΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ», έγινε νόμιμα αποδεκτός για συμμετοχή στις Ευρωεκλογές του 2009 με την υπ’ αριθμ. 66 / 2009 απόφαση του αρμόδιου Α΄ Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου, κατέβαλε όλα τα αναγκαία και υψηλού κόστους παράβολα και, ανταποκρινόμενο σε όλες τις υποχρεώσεις του εκλογικού νόμου, έλαβε επίσημα καταμετρημένες επτά χιλιάδες εννιακόσιες δεκαέξι (7.916) ψήφους Ελλήνων εκλογέων, που, σε κάθε περίπτωση, και στα πλαίσια της αντιπροσωπευτικής λεγόμενης Δημοκρατίας, πιστοποίησαν με την ψήφο τους την επιλογή τους μεταξύ δεκάδων συμμετεχόντων πολιτικών κομμάτων για αυτό τον πολιτικό φορέα, που αδιαμφισβήτητα ήταν και είναι αναγνωρισμένος «Συνασπισμός Πολιτικών Κομμάτων και Κινήσεων», κατά τις προβλέψεις της εκλογικής νομοθεσίας.
Κατά την επόμενη πενταετία και, τιμώντας τους 7.916 αυτούς Έλληνες ψηφοφόρους, που επέλεξαν τον συνασπισμό αυτό κομμάτων και κινήσεων («ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΑΜΕΣΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ»), αναπτύχθηκε μία πρωτόγνωρη, στην Ελλάδα, πολιτική δραστηριότητα αυθεντικής δημοκρατίας και το τυπικά πλήρες αυτό κόμμα – συνασπισμός κομμάτων κ.λ. ανέδειξε τους θεσμούς του «ΔΗΜΟΒΟΥΛΙΟΥ ΠΟΛΙΤΩΝ» (με την ιστοσελίδα www.dimovoulio.gr, που ιδρύθηκε την 11.11.2011 στην Πνύκα και στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου – http://www1.eplo.int/?language=gr), την δικαιοδοτική δικαστική πρόταση της «ΝΕΑΣ ΗΛΙΑΙΑΣ» (με την ιστοσελίδα www.heliaea.gr, που ως πρώτη ενέργεια καταδίκασε με την δικονομική διαδικασία της «ΔΗΜΩΔΙΑΣ» τους εκατόν εβδομήντα τρεις (173) βουλευτές, που ψήφισαν το πρώτο Μνημόνιο στην Ελληνική Βουλή, στις ποινές που καταγράφονται στην σχετική αναρτημένη βιντεοσκόπηση της ιστοσελίδας αυτής, και συνέχισε έκτοτε να εκφράζει το κοινό περί δικαίου αίσθημα, πέραν των θεσμοθετημένων οργάνων της Ελληνικής Δικαιοσύνης) και λοιπούς αμεσοδημοκρατικούς θεσμούς, κυρίως Εθιμικού Συνταγματικού Δικαίου, όπως με συνεχείς παρεμβάσεις και εκδηλώσεις του, το «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΑΜΕΣΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ» προκάλεσε στις «Πλατείες των Αγανακτισμένων» Ελλήνων πολιτών, από το καλοκαίρι του 2011 και μέχρι τις ημέρες μας. Ουσιαστικά, το «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΑΜΕΣΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ» αποτελεί το πιο παραγωγικό, δημιουργικό και εμπνευσμένο “Think–tank” («Δεξαμενή Σκέψεων») στην σύγχρονη νεοελληνική πραγματικότητα, όπως ρητά αναγνωρίζουν πλείστοι όσοι διανοούμενοι, πολίτες και Έλληνες πολιτικοί, όπως ο πρώην Βουλευτής του ΔΗΚΚΙ και ενεργό μέλος του Κινήματός μας και συγγραφέας τριάντα επτά (37) βιβλίων, μεταξύ των οποίων πολλά αμεσοδημοκρατικού αντικειμένου, σπουδαίος νομικός κ. Γιάννης Καρακώστας, ο πρώην Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης του κόμματος των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» κ. Γαβριήλ Αβραμίδης και ο διάδοχος αυτού στην ίδια έδρα των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» σήμερα κ. Κώστας Ζουράρις.
Ενόψει των Ευρωεκλογών του 2014, η εκτίμηση που απέκτησε το «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΑΜΕΣΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ» τόσο στον Ελληνικό Λαό, όσο και στους πολιτικούς κύκλους της χώρας μας, οδήγησε τους πολίτες να προτείνουν την συμμετοχή μας στα πλαίσια ενός ευρύτερου αντιμνημονιακού μετώπου, σε έναν μεγαλύτερο συνασπισμό κομμάτων και κινήσεων πολιτών, ενόψει και της αλλαγής του εκλογικού νόμου για την εκλογή αντιπροσώπων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που ψηφίσθηκε την άνοιξη του 2014 και αφ’ ενός έδινε τις δυνατότητες εκλογής Ευρωβουλευτών με σταυρό προτίμησης (και όχι με την παραδοσιακή λίστα, που κάθε κόμμα ετοίμαζε συχνά «εν κρυπτώ» και χωρίς δημοκρατικές διαδικασίες) και αφ’ ετέρου με την αναγνώριση των «Κινήσεων Πολιτών», ως υποκείμενα ενός προεκλογικού «Συνασπισμού πολιτικών Κομμάτων και Κινήσεων», κατά την εκλογική νομοθεσία, και μετά από την επιρροή που συνεχώς και αδιαλείπτως ασκεί το Κίνημά μας στον Έλληνα νομοθέτη (π.χ. δική μας εισήγηση αποτελούν οι θεσμοί αυτοδιοίκησης «Συμπαραστάτης του Δημότη» και «Επιτροπές Δημοτικής Διαβούλευσης» του γνωστού νομοθετήματος «Καλλικράτης» για την νομοθεσία των Ο.Τ.Α.) και, συνεπώς, μας έδινε την δυνατότητα να εκφράσουμε πολιτικά τις Κινήσεις Πολιτών και πρωτοβουλίες βάσης, που αποτελούν την πεμπτουσία των κινημάτων Άμεσης Δημοκρατίας, σε αντίθεση με τις πρακτικές των Πολιτικών Κομμάτων, που αναδεικνύουν κυρίως τους αντιπροσώπους των πολιτών στην κορυφή των κομματικών σχηματισμών και όχι τους ίδιους τους πολίτες. Δηλαδή, συμπυκνωμένα, η βασική διαφορά της Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας των Πολιτικών από την Άμεση Δημοκρατία των Πολιτών είναι ότι στην πρώτη εκδοχή δήθεν δημοκρατίας αναδεικνύονται τα πρόσωπα – «ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ», ενώ στην δεύτερη αναδεικνύονται τα ψηφίσματα και οι «ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ».
Ακριβώς σε αυτή την ιστορική πολιτική συγκυρία, ο προσφεύγων και υπογράφων δικηγόρος Γιώργος Κόκκας, νόμιμος εκπρόσωπος του Συνασπισμού Κομμάτων «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΑΜΕΣΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ», προσκλήθηκε και τιμήθηκε με την συμμετοχή του ως υποψηφίου Ευρωβουλευτή στον Συνασπισμό Κομμάτων και Κινήσεων με την επωνυμία «ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟ ΜΕΤΩΠΟ – Ε.Α.Μ.» και ως εκπρόσωπος μίας εκ των τεσσάρων συνιστωσών αυτού του Συνασπισμού, προτίμησα να κάνω συνειδητά την διάκριση ως «lapsus linguae» της αναφοράς του «ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΜΕΣΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ» ως Πολιτικής Κίνησης, που συμμετείχε στον συνασπισμό, αντί του ορθού «Συνασπισμός Πολιτικών Κομμάτων και Κινήσεων», όπως αναγνωριστήκαμε και συμμετείχαμε νόμιμα και επίσημα στις Ευρωεκλογές του 2009, αναγνωρισμένοι από το αρμόδιο Ανώτατο Δικαστήριο του Αρείου Πάγου.
Άλλωστε, με την ίδια επωνυμία εμφανίσθηκε ο νόμιμος εκπρόσωπος του Κινήματός μας και προσφεύγων και ως πληρεξούσιος δικηγόρος (ατομικά και ως νόμιμος εκπρόσωπος του Κινήματος) στις μεγάλες δίκες ενώπιον του Αρείου Πάγου εναντίον του τέλους ΕΕΤΗΔΕ («χαράτσι της ΔΕΗ»), που έγινε δεκτό ότι ήταν αντισυνταγματική η νομοθέτησή του από το Δ΄ Τμήμα του Αρείου Πάγου, που ήταν διάδικος μαζί με τις προσφεύγουσες καταναλωτικές οργανώσεις, και από το Ελεγκτικό Συνέδριο στις αλλεπάλληλες δίκες ενάντια στην επιλογή του «Ομίλου Λάτση – LAMDA DEVELOPMENT», ως αναδόχου του έργου της οικοδόμησης του πρώην Αεροδρομίου Ελληνικού, και έτσι συμμετείχαμε στις σχετικές δίκες.
Δυστυχώς, όμως, οι πολιτικές σκοπιμότητες και απόκρυφες επιδράσεις υπόγειων καλοθελητών επέδρασαν ώστε οι αρμόδιοι διοικητικοί υπάλληλοι του Υπουργείου Εσωτερικών, παρά το γεγονός ότι, αρχικά ορθά, κατένειμαν την χρηματοδότηση, που εδικαιούτο (εξαιτίας της εκλογής του Ευρωβουλευτή Επ. Μαριά από το «ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟ ΜΕΤΩΠΟ») στις τέσσερις (4) συνιστώσες, που απαρτίζαμε τον εκλογικό αυτό σχηματισμό, μετά την δεύτερη εξάμηνη χρηματοδότηση του Ιανουαρίου 2015, έγινε ορθή επανάληψη της αρχικής απόφασης και άδικα και παράνομα αποκλείσθηκε το «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΑΜΕΣΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ» από τις χρηματοδοτήσεις αυτές, κατανέμοντας έκτοτε και μέχρι σήμερα το δικαιούμενο χρηματικό ποσό διά τρία, δηλαδή δίνεται πλέον μόνο στους άλλους τρεις (3) εκλογικούς μας συνεταίρους και άσχετα από την αρχική μεταξύ μας συμφωνία των τεσσάρων, (που άλλα προέβλεπε, αλλά η αβελτηρία των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» δεν κατέστησε έγκυρη την συμφωνία μας αυτή), και όχι διά τέσσερα, δηλαδή 25% σε κάθε συνιστώσα του συνασπισμού «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟ ΜΕΤΩΠΟ».
Παρά το γεγονός, ότι προσφύγαμε έγκαιρα στο Συμβούλιο της Επικρατείας, μετά από αλλεπάλληλες διαμαρτυρίες μας στην Διοίκηση και στους αρμόδιους Υπουργούς Εσωτερικών, δεν κατέστη δυνατή η ορθή και δίκαιη ερμηνεία ότι το «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΑΜΕΣΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ» αποτελεί συνασπισμό Κομμάτων και Κινήσεων, όπως τον ανακήρυξε η απόφαση 66 / 2009 του Α΄ Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου και έτσι γινόταν δεκτή με αυτή την ιδιότητα του νομίμου εκπροσώπου του και προσφεύγοντος δικηγόρου κ. Γιώργου Λ. Κόκκα στις άλλες μνημονευθείσες δίκες ενώπιον του Αρείου Πάγου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αλλά απέρριψε, ουσιαστικά αναιτιολόγητα, με την απόφαση του Δ’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας 1334 / 2016, δημιουργώντας αντίθεση με τα άλλα Ανώτατα Δικαστήρια της χώρας, ως προς την ουσία της αναγνωρίσεως ή μη του «ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΜΕΣΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ» ως νομικού υποκειμένου, δικαιουμένου χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, εξαιτίας της εκλογής του Ευρωβουλευτή Επ. Μαριά.
Δυστυχώς μέχρι σήμερα εξακολουθεί αυτή η αντίφαση, που ζητούμε από το αρμόδιο και από το Σύνταγμα Α.Ε.Δ. να επιληφθεί του θέματος και να κρίνει το ουσιαστικό δίκαιο de lege ferenda και τελολογικά (ενόψει του ότι η νομολογία Σας επηρεάζει και άλλες συναφείς περιπτώσεις Κινήσεων, που συμπράττουν σε άλλους εκλογικούς συνασπισμούς κομμάτων παραδεκτά) και να αποφύγει την στενή γραμματική ερμηνεία, στην οποία αναφέρεται η ασκηθείσα παρέμβαση του Ελληνικού Δημοσίου και η εισήγηση του Εισηγητή Συμβούλου Επικρατείας κ. Ντουχάνη, καθόσον έτσι παραβιάζεται το Σύνταγμα και η κατοχυρωμένη από αυτό ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας των Ελλήνων πολιτών (άρθ. 5 και 10 Σ.) και των συλλογικών τους εκφράσεων (άρθ. 11 Σ.), χάριν μίας στενόμυαλης και αντιδεοντολογικής, αυθαίρετης σε σχέση με την πραγματική βούληση του συνταγματικού και του κοινού νομοθέτη, γραφειοκρατικής αντίληψης, που μέχρι σήμερα μας στέρησε τους αναγκαίους πόρους για να συνεχίσουμε ευδόκιμα και ανάλογα με τις δυνατότητές μας το πλούσιο πολιτικό μας έργο, που κατά βάσιν συνεχίζει τις πολιτικές σκέψεις και φιλοσοφία του μεγάλου Έλληνα διανοούμενου Κορνήλιου Καστοριάδη, που με το μεγαλειώδες έργο του «Η ΦΑΝΤΑΣΙΑΚΗ ΘΕΣΜΙΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ», ουσιαστικά προφήτευσε το σύγχρονο πολιτικό μας έργο, που θα πρέπει να συνεχισθεί επ’ ωφελεία της Πατρίδας μας, ακριβώς επειδή καινοτομεί δημιουργικά σε θέματα που μπορούν να την απελευθερώσουν από την σύγχρονη υποδούλωσή της στους δυσβάστακτους όρους των επαχθών και απεχθών μνημονιακών και λοιπών συμβάσεων, που χωρίς πραγματική δημοκρατική νομιμοποίηση υπέγραψαν οι Κυβερνήσεις της τελευταίας οκταετίας.
Απορίας άξιο είναι βέβαια, το γεγονός ότι το ίδιο το Συμβούλιο της Επικρατείας, σε δύο άλλες ιστορικές αποφάσεις του, αναγνώρισε ταυτόχρονα το «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΑΜΕΣΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ», όταν απέρριψε την προσφυγή του κατά της αυθαίρετης κατάργησης της ΕΡΤ – Α.Ε. το 2013, με την υπ’ αριθμ. 3914 / 2015 απόφασή του, ακριβώς επειδή αναγνώρισε το «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΑΜΕΣΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ» ως πολιτικό κόμμα και θεώρησε απαράδεκτη την προσφυγή που ασκήθηκε από τον ίδιο υπογράφοντα και σήμερα προσφεύγοντα και νόμιμο εκπρόσωπό του ως προς αυτό το Κίνημα, («….όπως… έχει κριθεί στα πολιτικά κόμματα… δεν αναγνωρίζεται έννομο συμφέρον προς προσβολή κάθε διοικητικής πράξεως… επομένως, απαραδέκτως ασκείται η κρινόμενη αίτηση από τον ως άνω πολιτικό φορέα…»), όσο και με την απόφασή του 2787 / 2015, επίσης σε επίπεδο Ολομέλειας, που σαφώς υπερτερεί της αποφάσεως του Τμήματος του ΣτΕ, που απέρριψε την προσφυγή του Κινήματος για το ίδιο θέμα, που σήμερα κρίνεται από το Α.Ε.Δ., όταν την Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015 έκανε δεκτή την πρόσθετη παρέμβαση αυτού και του νομίμου εκπροσώπου του ρητά, υπέρ του κύρους του Δημοψηφίσματος που θα διεξαγόταν δύο (2) ημέρες μετά, όπως και διεξήχθη την 5.7.2015 και το οποίο Δημοψήφισμα αρνήθηκε το Α.Ε.Δ. να κρίνει ότι δέσμευε τον κοινό νομοθέτη (δηλαδή, την Βουλή των Ελλήνων) για να μην επιληφθεί εκδίδοντας ανυπόστατους νόμους, όπως ζητήσαμε με την ίδια υπό κρίση προσφυγή μας.
Ελπίζουμε στο προκείμενο σκέλος της ίδιας προσφυγής μας, που διεκδικεί νόμιμα και βάσιμα ο αναγνωρισμένος Συνασπισμός Κομμάτων και Κινήσεων με την επωνυμία «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΑΜΕΣΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ» να είναι υποκείμενο των χρηματοδοτήσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό, που δικαιούται, και αναδρομικά, λαμβάνοντας σοβαρά υπ’ όψιν ότι εάν δεν εκδοθεί άμεσα σχετική θετική απόφαση από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, ή αν για οποιονδήποτε λόγο αναβληθεί η συζήτηση της υπόθεσης κατά την δικάσιμο της 23.5.2018, θα καταστεί άνευ αντικειμένου το αίτημά μας, αφού θα διαλυθεί και δεν πρόκειται να ξαναϋπάρξει το «ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟ ΜΕΤΩΠΟ» στις προσεχείς Ευρωεκλογές του Μαΐου του 2019 και, συνεπώς, δεν θα δυνάμεθα και ημείς να λάβουμε τα δικαιούμενα νόμιμα από τις δύο (2) τελευταίες προσεχείς προβλεπόμενες χρηματοδοτήσεις του Ιουλίου 2018 και Ιανουαρίου 2019 τα ποσά, τα οποία αδίκως διαμέλισαν οι τρεις (3) λοιποί εταίροι μας των Ευρωεκλογών μεταξύ τους και εις βάρος μας, χωρίς να έχουν, ξεχωριστά ή από κοινού, παράγει ούτε το 1/10 των πολιτικών σκέψεων και του έργου, που επιτέλεσε το «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΑΜΕΣΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ» !
Τελευταίο, αλλά όχι έσχατο, σημειωτέον, ότι μετά τις Ευρωεκλογές του 2014 και το αποτέλεσμα του ανατραπέντος στην πράξη Δημοψηφίσματος του 2015, το «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΑΜΕΣΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ», μετά από μία σειρά πέντε (5) δημόσιων διαβουλεύσεων στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, που αποφασίστηκαν την 28.10.2015 και πραγματοποιήθηκαν έκτοτε, θεμελίωσε την 7.6.2016 την «Νέα Ελληνική Συντακτική Εθνοσυνέλευση – ΝΕΛΣΕ» (που η δράση της αναφέρεται στην ιστοσελίδα της : www.s120s.gr) και την «ΔΙαρκή ΕΘνοσυνέλευση ΕΛληνισμού – ΔΙΕΘΕΛ», οι οποίες πλέον εκφράσθηκαν επίσημα και στην πράξη με τα δύο (2) επικά συλλαλητήρια για το μεγάλο ζήτημα του Σκοπιανού ζητήματος πρόσφατα την 21.1.2018 στην Θεσσαλονίκη και την 4.2.2018 στην Αθήνα.
Συνεπώς, ελπίζουμε ότι η ανεξάρτητη Ελληνική Δικαιοσύνη θα μπορέσει να αποδείξει με το κύρος της την δυνατότητα υπέρβασής της από τις γραφειοκρατικές λογικές των υπαλλήλων του Υπουργείου Εσωτερικών, που ουσιαστικά αναιτιολόγητα ασπάσθηκε το Συμβούλιο της Επικρατείας και, συνεκτιμώντας τις αντιθέσεις που, εν τοις πράγμασιν, υφίστανται πέραν των τυπικών προβλέψεων για την άρση των αντιφάσεων αυτών κατά την αρμοδιότητα του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου να απονείμει το δέον δίκαιο επ’ ωφελεία της Λαϊκής Κυριαρχίας και του Ελληνικού Έθνους μας !
Με εκτίμηση
Γιώργος Λ. Κόκκας, Συντονιστής Ε.Κ.Α.Δ.
Ιπποκράτους 42 – Τ.Κ. 10680 Αθήνα
Τηλ.: 2103648300 – Fax: 2103610882
Κιν.: 6944545888
email: ekad@dimopolis.com
www.dimopolis.com